Šiaurės šalių literatūros savaitė

Šiaurės šalių literatūros savaitė

    Skaitymas suteikia mums fantastišką galimybę keliauti ir patirti pasaulį. Knygose žavimės nepažintomis vietomis, atpažįstame lankytas vietas, pastebime skirtumus ir panašumus su mūsų pačių kultūra ir kasdiena. Per literatūrą, pasitelkdami vaizduotę, galime tūkstančius kilometrų nukeliauti neiškeldami kojos iš namų. Leidžiamės į kelionę kartu su rašytoju – matome ir girdime, jaučiame kvapus, tyrinėjame ir mokomės. O pakeliui dažnai smagiai nusikvatojame ar nubraukiame ašarą.

      Lapkričio mėnesį rengiama kasmetinė Šiaurės šalių literatūros savaitė, į kurios veiklas įsijungėme ir mes, Trakų suaugusiųjų mokymo centro lietuvių kalbos ir literatūros mokytojos kartu su jaunimo bei socialinių įgūdžių ugdymo klasių mokiniais. Svajonės ir ilgesys – tokia šių metų Šiaurės šalių literatūros savaitės tema. Šis laikmetis paženklintas didesnių atstumų, užvertų sienų, tačiau svajonės ir ilgesys mus jungia ir vienija nepaisant visų apribojimų. Mes svajojame ir ilgimės skirtingų dalykų, tačiau mūsų jausmai yra universalūs.

         Lietuvių kalbos ir literatūros mokytojos savo ugdytinius supažindino su švedų rašytojos Astridos Lindgren biografija, kūrybos periodais. Mokytojos demonstravo pateiktis apie visame pasaulyje žinomą rašytoją ir Švediją, kurioje gimė, augo ir kūrė ši be galo talentinga moteris. Pateiktyje apie Švediją stebėjome užfiksuotas mažiausiai žinomas įdomybes. Stebėdami besikeičiančias skaidres bandėme lyginti Lietuvą su Švedija ir dar labiau susipažinti su šios šaurės šalies kultūra, literatūra, kraštovaizdžiu, tradicijomis.   Garsiniams skaitymams pasirinkome švedų rašytojos Astridos Lindgren kūrinio „Rasmusas klajūnas‟ ištraukas. Perskaitę ištraukas pasidalinome įspūdžiais,  kalbėjome apie svajones ir ilgesį, nes tai mus jungia ir vienija nepaisant visų apribojimų. Nors  mes svajojame ir ilgimės skirtingų dalykų, tačiau mūsų jausmai yra universalūs. Lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja Daiva Žilionienė džiaugėsi, kad jos ugdomų mokinių galvose kirba daug gražių svajonių. Belieka tik jas visas įgyvendinti.

               Literatūra visais laikais leisdavo mums nuklysti į svajones, o per pandemiją tai tapo gal net ypatingai svarbu. Todėl belieka palinkėti, kad Šiaurės šalių literatūros savaitė apsigyventų kiekvieno žmogaus namuose. Gyvenimas yra gražus svajonėmis! Svajokime, skaitykime ir nesirkime! Susitiksime kitais metais.

DAIVA DAUKŠEVIČIENĖ,

lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja