Virtuali vaikų ir paauglių literatūros savaitė 2021

Virtuali vaikų ir paauglių literatūros savaitė 2021

    Gegužės 3 ir 6 dieną su 9 j klasės mokiniais dalyvavome vaikų ir paauglių literatūros savaitėje. Antrus metus organizuojamas renginys šiemet buvo skirtas dviem svarbioms progoms – gegužės 7 dieną minimai Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dienai bei gegužės mėnesiui, kuris tradiciškai laikomas poezijos mėnesiu.

    Šventinės savaitės metu buvo surengta 10 nemokamų renginių, kurių metu vaikai ir paaugliai galėjo virtualiai susitikti su poetais, rašytojais, kultūros, meno bei švietimo pasaulio žmonėmis. Mes dalyvavome dviejuose renginiuose. Gegužės 4 dieną vykusio susitikimo tema buvo labai svarbi - „Knygos, prievarta slėptos nuo skaitytojų“. Rašytojas, teisininkas Justinas Žilinskas ir publicistas, programos „Renkuosi mokyti“ alumnas Donatas Puslys pasakojo apie uždraustas knygas, knygų deginimo akcijas ir knygų gelbėtojus. Gegužės 6 d. buvo pristatyta aktualias temas tyrinėjanti literatūra. Ispanų rašytoją Care Santos kalbino knygos „Melas“ („Debesų ganyklos“, 2020)  vertėja Eglė Naujokaitytė. Buvo kalbama apie žodžio laisvę internete bei sprendimų ir pasirinkimų laisvę. Pokalbis vyko ispanų kalba su lietuviškais subtitrais.

     Šie susitikimai buvo skirti  8-10 klasių mokiniams. Virtualią vaikų ir paauglių literatūros savaitę organizavo Tarptautinės vaikų ir jaunimo literatūros asociacijos (IBBY) Lietuvos skyrius ir literatūros pažinimo programa vaikams ir paaugliams „Vaikų žemė“ kartu su parneriu „Lietuva skaito“ ir VšĮ „Mokyklų tobulinimo centras“.

Daiva Daukševičienė,
lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja