Spalio 10-oji – Pasaulinė psichikos sveikatos diena

Spalio 10-oji – Pasaulinė psichikos sveikatos diena

    Psichikos sveikata – tai emocinis, dvasinis atsparumas, kuris leidžia patirti džiaugsmą ir ištverti skausmą, nusivylimą, liūdesį. Tai teigiamas gėrio jausmas, kuriuo remiasi tikėjimas savo bei kitų žmonių orumu ir verte (Lietuvos respublikos psichikos sveikatos priežiūros įstatymas).
    Šią svarbią dieną paminėjo ir Trakų suaugusiųjų mokymo centro bendruomenė. Centro psichologė Raminta Mickūnaitė mokiniams vedė pamokas, kurių metu paminėjo akciją „Žalia šviesa gyvenimui“. Pirmiausia vyko diskusijos apie tai, ką mokiniai žino arba galvoja apie psichikos sveikatą, iš ko ji susideda ir ką apima. Buvo pasikalbėta apie emocinę savijautą ir jos įtaką kasdienėms veikloms, apie tai, kaip mokiniai susitvarko su sudėtingais jausmais ir juos slegiančiomis problemomis, bei kaip mes vertiname aplinkinius žmones.
    Po pokalbių ir diskusijų sekė susipažinimas su emocijų ratu ir jausmų žodžių prisiminimas, kvėpavimo pratimų, kaip būdo nusiraminti, išbandymas ir įsižeminimo, savęs nuraminimo, jausmų ir poreikių atpažinimo pratimų pavyzdžių aptarimas. O pačioje pamokų pabaigoje buvo pateikta užduotis – išsirinkti kelis jausmus ir pavaizduoti, kur kūne tie jausmai slypi.