Atliekų kultūros egzaminas

Atliekų kultūros egzaminas

     Balandžio 28 d. vyko nacionalinis „Atliekų kultūros egzaminas“, kurį organizavo Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centras, globojamas Lietuvos Respublikos Aplinkos apsaugos ministerijos. Egzamino tikslas - skatinti Lietuvos gyventojų domėjimąsi tvarumu, atliekų tvarkymu, aplinkosauga. Mūsų mokyklos 10 j klasės mokiniai, paskatinti Dianos Kosovskienės, direktoriaus pavaduotojos ugdymui ir biologijos vyr. mokytojos, dalyvavo šiame egzamine. 20 egzamino klausimų apėmė rūšiavimo, tvarumo, ekologijos bei atliekų surinkimo sritis. Į visus klausimus atsakyti turėjome 45 minutes, kiekvienas teisingas atsakymas buvo vertinamas vienu tašku. Priklausomai nuo teisingai atsakytų klausimų kiekio, buvome apdovanoti virtualiais pažengusiojo, žinovo arba eksperto diplomais.
     Šis egzaminas ne tik pagilino mūsų žinias atliekų tvarkymo srityje, bet ir parodė silpnąsias vietas. Įdomu buvo sužinoti, kodėl reikia tausoti maistą ir ką daryti, kad maisto atliekų susikauptų kuo mažiau, kas yra nematoma tarša, kokie vienkartinių  plastikinių gaminių naudojimo apribojimai jau yra ir kas dar mūsų laukia, ką daryti su nereikalingais, bet dar tinkamais naudoti daiktais. Sužinojome, kad daug kur Lietuvoje veikia  dalijimosi stotelės „Dėk‘ui“ ir ne tik jos. Į stoteles gyventojai gali pristatyti kokybiškus, tačiau jiems nebereikalingus daiktus. Panašios stotelės veikia visoje Lietuvoje.
     Tvaresnė aplinka tiesiogiai siejasi su kiekvieno iš mūsų kasdieniniais sprendimais, kur išmetame atliekas, kaip rūšiuojame, kiek vartojame ir kaip atsakingai gyvename. Šie mūsų veiksmai tiesiogiai  lemia, kokioje aplinkoje mes gyvensime rytoj, todėl tvarumas,  atliekų rūšiavimas  bei rūpinimasis  savo aplinka yra kiekvieno žmogaus pareiga. Tik gyvendami atsakingai, sąmoningai tvarkydami atliekas ir rūpindamiesi savo aplinka, galime užtikrinti geresnį gyvenimą mums bei ateities kartoms.

Daiva Daukševičienė,
lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja